Puasa-puasa ni macam-macam nak makan, kan? This simple and tasty dish, kena dengan nasi panas... hmmm...
Apa-apa pun, below recipe is my version. Gambar je dari web, I took sebab samalah rupa asam pedas saya macam ni.
Bahan-bahan
- 1/2 ekor ayam (di potong-potong)
- 1 sudu besar asam jawa, di bancuh dgn 1/2 cawan air
- segenggam daun kesum
- 2 kuntum bunga kantan (dibelah 2)
- 3 sudu besar cili kering (yg sudah dikisar)
- minyak untuk menumis
- 1 sudu gula
- garam secukup rasa
- 2 keping asam keping yang sederhana besar
- 5 ulas bawang kecil
- 2 cawan air
- 1 inci kunyit hidup
- 1 inci belacan
- 1 inci halia
- 5 ulas bawang putih
- 1 labu bawang besar
- 7-8 biji lada hitam
- 2 biji buah keras
- Hiris bawang kecil dan tumis hingga hampir garing. Tumis bahan yang telah dikisar. Campurkan sekali cili kering yg dikisar. Masukkan gula dan garam. Biarkan sehingga pecah minyak.
- Kemudian masukkan air dan juga campuran air asam jawa, asam keping dan biarkan mendidih.
- Masukkan ayam, daun kesum dan bunga kantan. Biarkan mendidih hingga kuah agak pekat. Boleh juga ditambah tomato, jika suka.
No comments:
Post a Comment